Snowshill Manor

Byn Snowshill är som många andra småbyar i Cotswolds, England pittoreskt, gemytligt och pyttelitet. Byn ligger i grevskapet Gloucestershire och har en population på 164. Skulle man av ren slump köra igenom är det stor risk att man missar att det ens är en by, så litet är det. Men i vilket fall så är det inte därför man åker till Snowshill utan man åker dit för att se på en speciell trädgård. Här ligger nämligen Snowshill Manor vars före detta ägare Charles Wade, men som numera ägs av National Trust, har gjort till en attraktion i området.

”Let nothing perish” var Wades motto. Wade var som många godsägare från den engelska landsbygden väldigt excentrisk. Han var utbildad arkitekt och en hängiven samlare av föremål som han ansåg hade ett värde att sparas undan för framtiden. Som ung fick han ärva andelar i sin familjs sockerplantage i Västindien och fick då medel att utöka sin samling ännu mer, genom att resa runt i världen och köpa upp föremål. När National Trust fick ta över huset och samlingen 1951 uppmätte den i runda slängar 22 000 föremål av allt från japanska samurajrustningar till leksaker i mängder.

Snowshill Manor är byggt av den speciella kalksten som finns i Cotswolds. De tidigaste rummen är daterade runt 1550 och har sedan århundradena byggts ut och fått extra våningar. Wade köpte huset 1919 och flyttade direkt in sina samlingar i det stora huset medan han själv bodde i det lilla prästbostaden intill. I prästbostaden var det spartanskt, på övervåningen fanns ett litet badrum med badkar och tvättfat och ett sovrum där Wade sov i en säng som antagligen kom från medeltiden. På undervåningen hade han ett mindre rum med öppen spis, läsfåtölj och ett litet kök där han lagade sin mat.

Snowshill ligger i ett böljande landskap och själva huset ligger intill en slänt som sluttar ner mot dalen där får går och betar. Naturen runtomkring är vacker och man kan förstå att det måste varit fridfullt att leva där. Trädgården börjar med en fruktträdgård och övergår sedan i olika rum.

Trädgården anlades av Wade och arkitektkollegan M. H. Baillie Scott åren mellan 1920 och 1923. Båda två var influerade av arts-&-craft-rörelsen vilket satte sin prägel på trädgården med höga häckar och perennrabatter som delar in den i olika rum. Rummen har olika namn som Armillary Court, The Jolly Roger, Well Court och Wolf´s Cover och har allt från köksträdgård till en by i miniatyr som Wade byggt.

Therese

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *