Årets försådd

Den viktigaste tiden på hela året är äntligen här – planeringen inför frösådd! Varning för ett nördigt inlägg!

Det här med fröer är ju lite av en sport. Är du för sent ute kanske du inte får de fröer du vill ha, vilket vore tråkigt. Så efter nyår någongång går det inte att stå emot längre, då måste man börja beställandet.

I år hade jag kvar en hel del arbetshästar (bra fröer) som jag sår i år igen men fyllde på med lite roliga ovanlig sorter istället. Luktärter är ett måste liksom rosenskära av diverse roliga sorter. Förra året gick det inte så bra för mina rosenskäror ’Apricotta’ och ’Xanthos’. ’Apricotta’ tog sig inte, på sin höjd en planta överlevde. ’Xanthos’ gillade jag inte för att den var för låg. I år satsar jag därför på ’Cupcakes Blush’ och ’Fizzy White’, hoppas på massor att plocka in. I luktärtsväg satsar jag inte så mycket äggskal som förra året utan jag går på mångfald av färger. En nästan svart sort ’Beaujolais’, pastelliga ’Turquoise Lagoon’, klarröd ’Royal Scarlet’, gammal klassiker ’Little Red Riding Hood’ och koralliga ’Lipstick’. Ett par fler sorter kommer nog kompletteras med.

Blommor att plocka in under hela säsongen är viktigt men också att fåglar och insekter har något att äta på hösten. Där kommer solrosorna in i bilden. Jag brukar förså några olika sorter som jag sedan planterar ut i en speciell solrosbädd. Förra året hade jag en sort som blev 3 meter – i år ska jag ha en som blir 4! ’Kong’ heter den och får mängder med blommor. Ska även ha en vit sort som heter ’White and Black’, den ska vara en riktig floristfavorit och populär på Instagram.

När det gäller grönsaker skulle jag kunna skriva spaltmeter men ska fatta mig kort. Jag kommer köra på många arbetshästar från förra året, som t ex pumpa ’Uchiki Kuri’ som var riktigt högavkastande och enkel. Nya sorter som ’Tondo di Piacenza’, ’Romanesco’, ’Sweet Dumpling’ och ’Rouge vif d´Etampes’ blir spännande experiment. Pumpor och squash är en kära favoriter som jag inte klarat mig utan.

Förutom detta lär det även bli lite olika bön- och kålsorter. Svartkål ska blir riktigt roligt att prova, den ska jag även plantera in i min paradrabatt. Även majrova ska testas! Har jag fel om de kallas Japanese turnip i England??

Therese

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *