Great Dixter

 

Peacock Garden, det enda som klipps frekvent är idegranen och buxbomen. De som syns lite halvbra i bilden är påfåglarna och har väl blivit lite av Great Dixters signum.

High Garden.

High Garden.

High Garden, typiskt engelskt och väldigt effektfullt att blanda grönsaksodling med sommarblommor.

High Garden

The Orchard Garden

The Long Border

Huset där Christopher Lloyd föddes och bodde i, ligger mitt i trädgården. Husets stil är tudor och delar av byggnaden är från så tidigt som mitten av 1500-talet.

Nursery, Christopher Lloyd startade sin plantskola 1954 och specialiserade sig på klematis och sådana växter han tyckte om att odla själv. Därför kunde mycket av det som fanns i hans trädgård också köpas på plats.

The Nursery

The High Garden

The Long Border

Jag besökte Great Dixter i slutet av maj och ja, jag kommer nog åka dit igen för det är verkligen en plats som är helt fantastisk. Vädret var perfekt och jag hade tur då våren varit sen, så mycket av det vanligtvis hade blommat ut vid den här tiden blommade för fullt. Själva Great Dixter består av ett stort tudorhus med en tillhörande trädgård som ägdes av trädgårdsfantasten Christopher Lloyd. Trädgården började utvecklas under början av 1900-talet av Lloyds far och den välkände arkitekten Edwin Lutyens, där sedan Christopher Lloyd tog över och skapade den kända Arts and Craft trädgården som idag sköts av Fergus Garrett. En blandning av tuktat och vildvuxet, struktur och oordning samt djärva färgkombinationer är lite av en röd tråd genom trädgården.

Även om det ser ut som att trädgården sköter sig själv och att växterna får växa lite som de själva vill, är Great Dixter i själva verket mycket genomtänkt. Här går man efter ledordet ”låta vara” och inte låta förvandla trädgården till en pedantisk anläggning. Gräsmattorna klipps inte utan får vara som ängar, fruktträden beskärs mycket sparsamt. Man sätter ihop rabatterna med en blandning av träd, buskar, perenner, annueller, klätterväxter och lökar. Träden och buskarna ger struktur medan perennerna ger säsongsvariation. Säsongen varar från tidig vår till höst, där trädgårdens utseende skiftar under hela växtsäsongen. Det är framförallt gammaldags perenner som dominerar såsom riddarsporre, lupiner, blåklockor, kungsljus, prästkragar och vallmo, blandat med annat som fänkål och kronärtskocka.

Therese

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *