Rosorna i Fjällbacka

 

´Blush Damask´ 

´Honorine de Brabant´

´Lichkönigin Lucia´

´Astrid Lindgren´

´Graham Thomas´

Få ställen slår västkusten på sommaren med alla sina sina små fiskarsamhällen. De ligger som ett pärlband längs kusten och en utav favoriterna är Fjällbacka. Fjällbacka är charmigt med sina trånga gator och söta små trähus i typisk bohuslänsk stil, men det erbjuds även en hel del fint att titta på för den som är förtjust i rosor. I Fjällbacka har nämligen rosen blivit den växt som dominerar i stort sett alla trädgårdar och dessutom stormtrivs. Med husen som ligger tätt skapas en perfekt växtplats för rosen som vill ha det vindstilla och soligt, vilket annars är svårt att uppnå på västkusten där det ständigt blåser.

Trädgården går här verkligen hand i hand med husens stil. I Fjällbacka strävar man efter att bevara den gamla stilen på husen som är minst ett par hundra år gamla, och då måste ju även trädgården gå i samma tema. Här funkar inte trendväxter som gräs eller trädgårdar som går i enbart grönt, utan här är det blommor som gäller.

Oftast när man designar trädgårdar ingår det också att anpassa växtvalet efter husets stil. Ett hus som är flera hundra år gammalt blir väldigt oharmoniskt om man skulle applicera en trädgård som skulle passa ett nybyggt hus mycket bättre. Gamla hus bär ofta ett kulturarv som det finns ett stort värde i att bevara och en fin trädgård som går i samma tema framhäver det. En typisk trädgård för ett sådant hus är ganska formellt uppbyggd med grusgångar och rabatter. Växterna är av det gammaldags slaget som har en naturlig frodighet, där fruktträd, bärbuskar, rosor, pioner och perenner utgör stommen.

Therese

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *