Sissinghurst Castle, Kent

När Vita Sackville-West och Harold Nicolson köpte Sissinghurst Castle 1932 var slottet bara en ruin. Allt som fanns var ett torn i fyra våningar och mängder av bråte som de gamla ägarna hade försökt bli av med genom att gräva ner. Vita som även var författare och poet hade även ett stort trädgårdsintresse, och tillsammans med sin man Harold grävde de upp den gamla trädgården och anlade det som kom att bli en av Englands mest berömda trädgårdar. Trädgården öppnade de upp för allmänheten 1938 och första dagen kom 800 besökare.

Men Vita hade det dåligt ekonomiskt. Harold som tidigare arbetat som diplomat, hade nu bara sin lön som politiker och författare och Vita var därför tvungen att börja jobba för att hushållet skulle gå runt. För att kunna betala för Sissinghurst och sina söners skolavgifter på Eton tog Vita upp skrivandet igen. Skrivandet ledde till att hon fick en egen kolumn i The Observer där hon varje vecka skrev om olika trädgårdsämnen. Kolumnen som gick under namnet In Your Garden blev otroligt uppskattad och Vita fick till sitt stora förtret mängder av beundrarpost varje vecka skickad till sig.

Vita Sackville-West var inte särskilt förtjust i den uppmärksamhet hon fick i och med hennes kolumn, men hon var mycket stolt över sin trädgård. Trädgården hon anlade har än idag influenser både från Gertrud Jekyll och Edwin Lutyens som var Vitas stora inspiration. Men trädgården är mycket mer än så, dess uppbyggnad har varit nydanande inom trädgårdsdesignen då hela anläggningen är strukturerad genom olika trädgårdsrum där planteringarna går i stora samlade sjok av likfärgade blommor. Vita var strikt emot raka ordnade rader och föredrog ett fritt men sparsamt ansat överflöd av blommande växter.

Den mest kända trädgården på Sissinghurst är den vita trädgården. Den blommar endast i vitt och silver och var när den anlades 1950 väldigt uppseendeväckande. Den har kopierats av tusentals och är en av de mest influerande trädgårdarna under 1900-talet.

Vita Sackville-West levde kvar på slottet till sin död 1962. Idag sköts Sissinghurst av National Trust.

 

 

 

Therese

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *