Trädgårdstips för februari

Det är samma visa varje år för oss trädgårdsnördar, otåliga väntar vi på att vintern ska bli vår så att vi kan börja påta i våra trädgårdar. För oss som bor mer norrut, som i mitt fall Mora, går det inte ens att ta sig ut i trädgården för all snö. Här kan vi snacka om trädgårdsabstinens. Men det gäller att hålla modet uppe och glädjas för det lilla nu när vi går mot ljusare tider. Exempelvis att nu börjar pelargonerna leva upp igen! Jag är för snål för att investera i växtbelysning och låter mina stackars pelargoner ljustörsta under vintermånaderna, men så fort dagarna blir det minsta ljusare börjar de leva upp direkt. Även såna små saker i vardagen fyller en med glädje.

Februari är en sådan månad som bara går ut på att bida tiden tills det går att plantera. Men man kan göra väntan lite roligare genom lite trädgårdsfix som förbereder inför planteringen. Här är mina små fix som får tiden att gå fortare!

1 – Planera försådd och förbered nya planteringsbäddar!
Hela vintern är egentligen bara en lång planeringstid. Man utvärderar förra säsongens lyckade och mindre lyckade sådder, vad ska man satsa på i år? Gå igenom förra årets frölager är viktigt så att man inte köper på sig dubbletter vilket är lätt hänt. Mycket blir favoriter som man återgår till år efter år och så mixar man med lite nya och spännande sorter.
Kanske ska man utöka planteringsbäddarna, vad ska man isåfall ha i dem? Att rita upp bäddarna och planera vad som ska vara i noga förenklar sådden och skörden. Det finns inget så irriterande som att så en massa grönsaker som man inte har användning för eller får för mycket av. Vi alla har gått bananas och sått alldeles för mycket av något någongång.

2 – Städa växtbäddarna
Om trädgården inte är igensnöad (som hos mig) passa på att städa planteringsbäddarna. Jag själv passade på innan snön kom att lägga i en massa organiskt material som löv och kompost i och snygga till efter den sista höstskörden. Det är nog en av de mest tillfredställande sysslorna på höst och vinter. Det blir fint och man känner att man kan med gott samvete kan börja så sen.

3 – Planera årets trädgårdsprojekt
Vad ska bli årets projekt i trädgården? Vilka behov finns som inte uppfylls just nu? Planering av projekt är perfekt syssla när vädret är dåligt. Hämta inspiration från böcker och tidningar och skissa på några planer. Det kanske behövs byggas en större kompost? Kanske ska en ny häck planteras? Nya rabatter…

4 – Så perenner
När det ännu är för tidigt att förså är så perenner ett alternativ för den som vill ha nåt att se fram emot kommande månader. Perenner vill ha en köldknäpp för att sedan kunna gro. Ställ sådden i ett skyddat läge utomhus och ju kallare desto bättre. Rejält med minusgrader är bara bra för groningen. När vårsolen kommer börjar de gro.


Therese

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *