Spara lövhögarna 🍂

Ett sista lass med löv till rabatterna sen är trädgården vinterredo.

Det är med ett vemod som man färdigställer trädgården till nästa säsong, nu vet man att det inte blir nåt planterat på ett par månader. Men det ligger också en viss förväntan i det för när nästa säsong sätter igång vet jag att odlingen kommer gå vägen eftersom jag gjort alla vinterförberedelser.

Ta t ex det här med att samla löv och lägga i bäddarna – det är den absolut bästa näringen för jorden och det sparar så mycket pengar. Folk vet inte vad de ger bort!

Idag är allt fler medvetna om att den biologiska mångfalden är hotad, t ex ser man att allt fler inte klipper sina gräsmattor lika ofta, fler anlägger ängar, man låter trädgården vara lite skräpigare… Men löven är fortfarande något som ger folk ångest om dem får ligga kvar. Och så borde det inte vara för löven är lika viktiga för att hjälpa insekter att överleva. Löven är mat, skydd och reproduktionsplatsen för många insekter som fjärilar och humlor och när de städas bort försvinner alltså insekterna också.

I vår trädgård täcker inte de befintliga träden vårt lövbehov så jag samlar in från grannarna – alla blir glada! Jag får bra jord och skörd nästa år, de blir av med sin lövångest.

Therese

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *