Utställning: Stars in Combination

Härom veckan ägde utställningen Stars in Combination rum här i Malmö och jag kikade förstås förbi. Jag tog cykeln dit – vilket var ett misstag – då det här antagligen var den regnigaste kväll jag varit med om på länge. Som en dränkt katt kom man fram. Men iallafall var det en väldigt trevlig utställning där en av Malmös kanske kändaste blomsterdekoratörer, Anna Gouteva, använt sig av julstjärnor i både julkransar, som julgransprydnader till snittblommor i buketter. Roligt och nytänkande. Traditionellt har julstjärnan använts mest som krukväxt, och även om den har fler kvalifikationer än så, så är det svårt att bryta något som är så invant. Därför tycker nog många att julstjärnan är tantig och lite tråkig växt.

I entrén hängde den här enorma dekorationen, en riktig show piece!

Utställningen skulle också belysa hur viktigt det är att konsumenter handlar svenskodlade julstjärnor. I Skåne finns det ett par stycken odlare och som i de flesta branscher är det svårt att hålla kvar de svenska producenterna om vi ständigt väljer billigare importerade alternativ.

Hängande dekoration av torkat material och julstjärnor.
Krans av vita julstjärnor, klematis och torkat material.
Sorten Mouse
Snowflake

Det finns dessutom så många sorter av julstjärnor idag att man verkligen inte behöver bli uttråkad av den. Rosa, persika, olika nyanser av vitt och rött finns det en uppsjö av sorter nu. Jag gillar Snowflake mest, den känns riktigt polkagrisaktig.

Julstjärnor i en kombination med rosor

Therese

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *