Parc de Saleccia, del 2 & medelhavstips

Den botaniska trädgårdsrundan på Korsika fortsätter. I butikerna börjar det nu fyllas upp med medelhavsväxter som får folk att vilja återskapa trädgårdsminnen från Spanien, Italien och liknande ställen. Våren och sommaren gör att vi bara vill känna medelhavsbrisen medan vi sitter bredvid vår enorma neriumbuske och slingrande bougainvillea.

Vi är många som älskar medelhavsträdgården, det kommer antagligen vara en stil som aldrig går ur tiden. Inte den lättaste att ha i Sverige, men det finns gott om alternativ till de typiska medelhavsväxterna som är härdiga i Sverige. Egentligen är det så enkelt som att ta fasta på färgerna och gå på vad som tål vårt klimat. Det är både bättre för plånkan liksom för klimatet, då det blir färre växter som måste bytas ut p g a att de stryker med under vintern. Arbetsbesparande är det också då man slipper åbäket med att asa in alla köldkänsliga växter och vinterförvara dem.

De klassiska medelhavsväxterna är oliv, nerium, fikon, afrikas blå lilja, lavendel, citrus, hibiskus, kanariepalm, väderkvarnspalm, luktärtsbuske, myrten, tallmyrten, bougainvillea… det mesta går att översätta till svenska tåliga växter. Silverpäron, Pyrus salicifolia Pendula, havtorn, Hippophae rhamnoides eller silverbuske, Elaeagnus commutata istället för olivträd. Klematis i starka färger istället för bougainvillea. Hibiskus går att ersätta med en härdigare frilandshibiskus i skyddat läge. Bornholmsfikon går utmärkt att ha ute året runt och det är helt fantastiskt att skörda sina egna fikon, de är verkligen bland det godaste man kan äta. Blåregn, Wisteria sinensis, silverregn, Fallopia baldschuanica och gullregn, Laburnum är också fantastiska och är fina alternativ till luktärtsbuske. Det viktiga är att satsa på starka färger i blomning och kontrastera det med silvriga toner – lavendel och salvia bör vara basväxter i trädgården!

Therese

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *