Vattna utan dåligt samvete

Går det en dag när man inte tittar på väderappen för att se om det ska bli sol eller regn? Som trädgårdsägare är regnet som en befrielse – äntligen slipper jag vattna! Men som de flesta vet så blir vädret mer och mer oförutsägbart. Extrema regnmängder eller långvarig torka är ett alltmer förekommande problem som skapar utmaningar i våra trädgårdar, speciellt när det kommer till bevattning.

Bevattning är något som trädgårdsägaren alltid har tagit för given, är det varmt tar man fram vattenslangen och vattnar över grödorna, har man köpt en ny gräsmatta låter man spridaren stå på ett tag. För att klara klimatomställningen behöver vi tänka om angående detta och det behöver inte bli särskilt krångligt – med en mer effektiv bevattning kan vi både arbetsbespara oss själva och få en ännu vackrare trädgård. Är du morgonpigg dessutom – ännu bättre.

En av de viktigaste faktorerna för effektivisera vattnandet är att göra det på rätt tidpunkt på dagen, vilket är tidigt på morgonen. Vattningen blir som mest effektiv när jorden är kall vilket är på morgonen precis innan/efter solen har gått upp. Ju varmare jorden är desto fortare avdunstar vattnet när man vattnar. Så vill man ha en bra anledning att stiga upp tidigt på morgonen är vattningen en av dem.

Att inte vattna för ofta och planera vattningen är viktigt. Om jorden är torr eller om krukan känns lätt, då behövs det vattnas. Men är jorden fortfarande fuktig ska man låta bli – både för att spara på vattnandet men också för att växten mår mycket bättre av att få torka upp emellanåt. Växter som skäms bort med fri tillgång på vatten förbrukar också mer, det bästa är därför att härda dem att tåla viss torka.

En annan vattensparande åtgärd är att mylla ner kompost i växtbäddarna. Ju mer organiskt material det finns i bäddarna desto bättre håller de fukten. På toppen kan man sedan strö täckbark som också är fukthållande.

För många kan lösningen vara bevattningssystem. Idag finns det många sådana system att välja på och även om de annonseras som resurseffektiva ska man ändå ta det med en nypa salt. Framförallt för att en nyanlagd trädgård endast behöver bevattningen det första året för att växterna ska etablera sig ordentligt. En dyr investering i ett bevattningssystem är för de flesta trädgårdsägare en helt onödig utgift. Om man reser bort ofta kan ett alternativ vara att anlita en lokal trädgårdsmästare som sköter trädgården åt en – bättre både miljömässigt och mycket mer chict än ett bevattningssystem.

Therese

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *