Trädgårdsfix i maj

1- Plantera om sticklingar

Om man har frösått i mars och april kan det börja bli dags att plantera om de små liven i större krukor. Lyft försiktigt grodden i bladen, inte i stammen, och plantera om den i större kruka med planteringsjord. Ställ på en solig plats.

2- Börja så utomhus

Våren har varit sen, speciellt här i Mora, men nu börjar jorden bli varmare så att det äntligen går att så. Risken för frost är kvar minst en månad till men sånt som palsternacka, rödbeta, grönkål, svartkål, sallad, kryddor etc etc går bra att så nu.

Vilken såstil är din stil? Gillar man raka prydliga rader är snöre och ett par piffiga pinnar bra att ha eller varför inte en planka att så efter – vad du än föredrar så blir raderna raka och eleganta. En annan metod är att bredså. Sallad och sånt som man skördar mycket av och trivs att växa tätt är väldigt bra att bredså.

3- Härda sådder

Som sagt, även om man är ivrig att plantera ut är risken för frost stor fortfarande, därför är avhärdning av plantorna något man kan börja med. Att ha dem ute under dagen och ta in dem på kvällen. Se upp bara med att glömma dem! Finns inget mer irriterande än att gå upp på natten och ta in sticklingar! 😂

4- Plantera dahliaknölar

Det är dags att sätta knölarna i jord. I år tänkte jag testa att ha dem i plastpåsar för att spara plats och för att jag är lite för lat för att kånka på en massa krukor. När man har många som ska avhärdas är det ett himla slit att ta ut och in alla krukor, det är jag alldeles för lat för därför blir det påsar i år.

Therese

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *