Broughton Grange, Oxfordshire

Broughton Grange ägdes av familjen Morell i över 200 år tills nuvarande ägaren köpte stället 1992. Fastigheten består av en trädgård, en park och stora områden av åkerlandskap. Byggnaderna på tomten är från 1700-talet. Men det är inte för sina ägare eller byggnader som Broughton har blivit känt, utan för sin trädgård.

När huset renoverades passade man på att göra vid även trädgården. Tom Stuart-Smith, den flerfaldige vinnaren av Chelsea Flower Show anlitades för att återställa den gamla trädgården som låg intill bostadshuset. Resultatet blev en terrasserad inmurad trädgård, den så kallade Walled Garden, som färdigställdes 2001.

Tom Stuart-Smith är berömd för sina naturalistiska planteringar som är så nära perfektion man kan komma. Hans inspiration kommer från prärielandskapet från olika delar av världen. Gräs är mycket vanliga i hans planteringar, som exempelvis Miscanthus, Molinia, Calamagrostis och Panicum.
Under åren har trädgården utvecklats stegvis. Idag finns en parterre, rosenträdgård, plantskola, bambuträdgård, sur-jordsträdgård, rain garden, arboretum m fl.

Det som gör Stuart-Smiths planteringar så speciella är att det perennmaterial han använder gör att trädgården ”lever” året runt. När något vissnar ner tar en annan över vilket gör att trädgården har något att erbjuda alla säsonger. Genom att använda perenner som är dekorativa nedvissnade uppblandat med städsegrönt och växter som ger struktur och textur är rabatterna vackra även under vintermånaderna.

Walled Garden. Den berömda planteringen där växterna ”minglar” tillsammans för att ge en naturlig och slumpartad upplevelse.

Walled Garden

Laburnum Arch

Lower Terrace. Parterre som ramar in olika säsongsväxter som tulpaner, Antirrhinum, Heliotropium, Helichrysum, Nicotiana och Verbena. Mönstret kommer från ask-, björk-, och eklöv som Stuart-Smith hittat på tomten.

Tea Lawn

Yew Terrace

Therese

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *